vineri, 4 aprilie 2008

Framantari de moda veche

"Decoreaza-ti gradina in cel mai frumos mod posibil si totodata intr-un mod inteligent. Piticii de gradina cu baterii solare sunt alegerea ideala.Felinarele lor se aprind noaptea, nu necesita alimentare prin cablu de la reteaua electrica."
Cred ca m-as caca pe mine de frica daca ar di sa intalnesc intr-o gradina, noaptea, o asemenea creatura!
Una din marile mele fobii, o reprezinta piticii. Uram povestea Albei ca Zapada si tot ce includea pitici mici, batrani si cu barba. Intorc capul in directia opusa cand ii vad din masina in depozite d'astea de pitici. Pai m-am chinuit sa ma maturizez si sa uit povestea cu cei 7 pizdici si cand credeam ca am scapt, s-a trezit unul, ca in loc sa taie frunza la caini, mai bine face niste pitici de gradina pentru un american... American care a murit si uite asa s-a impanzit Romania cu "decoratiuni".
De fapt, astia cica au aparut acum vreo 150 de ani parca in Belgia, iar legenda zicea ca ei ingrijesc gradina noaptea si ziua impietresc. Cica au devenit atat de populari incat in Franta si Italia exista organizatii consacrate “eliberarii” lor din robie (Frontul National de Eliberare a Piticilor de Gradina), membrii careia fura pitici din gradinile oamenilor si ii redau vietii in salbaticie! Astia si mai idioti... ii elibereaza, le dau drumu' liberi pe strazi! M-as baga intr-o organizatie d'asta, dar sa le dam in cap cu barosul, nu sa-i redam naturii! Cred ca as ajunge la proteve la stirile de luni, ca atunci sunt alea cu psihopati. I-as starpi fara mila pe toti si promit ca fiul meu nu va avea nici macar un fir din barba lor in camera cu jucarii. Sper sa-l feresc cat pot si de poveste! Prietenii imi stiu fobia si m-au amenintat ca-mi fac cadouri pe tema asta, ba chiar au incercat sa ma faca sa ma uit si la varianta porno a povestii. Era sa lesin! Oricum le-am zis ca n-o sa accept vreodata un asemenea cadou...
Uite ce scria pe un site al unei firme de pitici...
"Principala atractie o constituie piticii de gradina-spiridusi cu scufita tuguiata si cu barba sura.Acestia joaca un rol important atat in gradina din fata,spre admiratia generala,cit si in straturile cu flori,la balta,ca paznici ai gradinii cu pietre sau in ansamblul rondului presarat cu pietris alb. Piticii de gradina au un rol foarte important in infrumusetarea gradinii, atragand atentia tuturor, conferand un aspect de peisaj ireal, de basm. Oriunde ar fi pozitionati acestia isi vor indeplini rolul, aducatori de noroc si prosperitate, dand gradinii dumneavoastra veselie si culoare"
Veselie si culoare", a?! Pai odata, intr-o curte, am ocolit un boschet si mi-a parut brusc in fata un barbos d'asta mic, zambind impietrit. Ce veselie, ca din instinct, din nebunie, nu stiu, l-am scuipat brusc si i-am zis ceva de morti. Sa zica mersi ca nu s-a pricopsit cu un sut in cur!
Chiar nu inteleg ce au astia in cap, de-si pun pitici d'astia chiciosi in gradina! Niste tampiti o au si pe Alba ca Zapada!
" Razbunarea piticilor de gradina. Noapte de noapte, in gradina lui Joe se aud soapte ciudate si sunete infioratoare. Siluete intunecate incearca sa-l prinda. Habar n-are ca il asteapta cea mai groaznica noapte din viata lui... Caci piticii care trebuiau sa fie simple ornamente de gradina sint vii, si singurul lor scop este sa faca rau. Gradini distruse, plante strivite, dar, mai rau decit atit, Joe cade in capcana si devine prizonierul lor. Cititorule, ia seama: o sa mori de spaima!"
Asta e o reclama la o carte, sper ca nu pentru copii! M-a facut atat de curios ca o sa incerc s-o citesc. Sper sa reusesc. Macar cu lumina aprinsa. Hai ca poate o primesc cadou, s-ar putea sa o pastrez, depinde de coperta.
Una din primele poezii pe care le-am invatat, alaturi de "Nelu a spart o cana plici", era asta:
"Un pitic atat de mic / facea baie-ntr-un ibric/ De sapun s-a impiedicat / si piticul s-a inecat"
Ha! Asta chiar imi placea! Un sincer, Moarte piticilor!




Imi place sa pariez pe fotbal. Nu pun sume mari, pun mai mult pentru a urmari cu interes sporit meciurile la tv sau pe net, e foarte antrenant. Multi microbisti o fac. Unii zic ca n-ai cum sa nu castigi daca esti cunoscator al fenomenului. Aiurea!.. Am si cativa prieteni buni care o fac si cu care mai schimb impresii si tactici.
- Ai luat ceva aseara? Nu, frate, m-a scos Stoke! Am pierdut cu un singur meci... au laut gol in ultimul minut!
- Azi bag 500, am feeling! Ce iei? Milan, au 3 infrangeri consecutive... tre sa si bata!
- Am visat aseara numerele de la loto! Dar le-am uitat..
- Ba, si am vrut sa iau X la Bayer - Getafe.
- Am promis ca nu mai pariez lunea si ma tin de promisiune!
- Asta-i pixul norocos!
- Ai vazut lista? Azi e socoteala, nene!..
- M-am saturat! Pierd numai cu un meci! Azi pun 4 meciuri si scot la nimereala unul...
- O, salut Eby! Hai ca azi castig ca de cate ori ne-am intalnit la pariuri, a iesitceva!
- Ai auzit?! Iar a castigat Claudiu!
Daca-i intrebi toti castiga... toti se lauda cu castigurile, dar niciodata nu spun cat pierd. Numai Maricel, cel mai simpatic tigan din oras, nu castiga niciodata...




Cum au mijit timid primele raze de soare ale primaverii, au si iesit pe strazi niste creaturi ciudate, niste chestii sobre, cu fata tapana, cu mersul drept ca pe baterii. Acu' cateva zile, s-a filmat la mine in fata blocului, o chestie, nu stiu ce, pentru proteve, probabil la vreunul din celebrele lor seriale. Masini gramada, rulote pt artisti, gura-casca, figuranti, staff, actori... Se adunau de pe strazi la acel loc, se imprastiau in pauze, actritele si figurantele erau cele mai importante fiinte din zona, simtindu-se atinse din toate partile de privirile trecatorilor, intr-o zi d'aia blanda de primavara, de te scoate afara din casa.
Cu posete mari pe mana, tinand cotul la 90 de grade, ca robotii, intr-un fel de blugi foarte inchisi la culoare si stramti pe bulanele slabanoage, se plimba teleghidate pe strazi, nu ca sa vada lumea, ci ca sa le vada lumea. Accesoriul cel mai important sunt, desigur, ochelarii cat jumatate de fata, cat parbrizul de motocicleta. Ele sunt femeile robocoape, femeile mileniului 3. Le vezi peste tot, la scoala, in cluburi, in mall-uri, pe strazi, sau pe hi5, nu si in autobuze sau la piata.
Nu stii ce ascund sub geamul ala negru de pe fata, ce ochi, ce privire, sau ce zambet. Si sincer nici nu prea sunt curios, nici nu-mi vine sa intorc capul dupa ele, poate doar sa ma minunez de cat de tampe par. Se cred foarte aratoase si pretioase, mai ales ca probabil le-au costat ochelarii aia cat l-au costat pe tovarasul meu Talas, cele doua Oltcituri. As fi curios sa le vad cu ei ridicati pe cap, prinsi in par, cum se purtau candva, dar cred ca realizeaza si ele ca ar fi prea mult.
M-am gandit uneori ca poate mi-a scazut mie interesul spre sexul frumos, dar nuuu, n-ati vazut drac mort si nici rata inecata!... Doar ca nu-mi inspira nimic robocoapele astea cu par drept si tapan, cu doua bete infipte-n cur. Pai mai vezi fete pe strada sa-ti zambeasca, asa aiurea, nu neaparat cu vreo tenta sau intentie?! Privirea nu mi se mai intalneste demult cu alta feminina, pe strazi sau in magazine. Nu mai arunca niciuna cate o ochiada in discoteci, sau cluburi, cum sunt acum... (chiar, a disparut termenul de discoteca).
Unde dracu or fi disparut blugii aia clasici de pe fete?! Unde au disparut fetele alea naturale din oras, cu parul ravasit de vant, care-ti mai aruncau priviri nevinovate in autobuz?! Sa nu ziceti ca am imbatranit eu si m-am vestejit, ca va inselati.
Cred ca s-or fi maritat... Asa fac toate.






Sursa : binenteles... hi5



Daca mergeti la periferia Bucurestiului, n-o sa mai gasiti terenuri cultivate ca alta data, ci veti observa ca cele pe care nu e construit nimic, adica cele care fac obiectul tranzactiilor, sunt pline de gunoaie... pungi si hartii. Nici macar scaieti nu mai cresc! Probabil sunt aduse de vant, de unde, nu stiu, dar e un fenomen care se potriveste fix cu afaceristii astia prafuiti. Si nu ma refer la centura capitalei, unde mai vin tampitii si arunca gramezi de gunoi. Campurile astea sunt pline de pungi aduse de undeva... ca ciulinii toamna. Cred ca dupa problema cainilor vagabonzi, vom
avea o noua preocupare. Cine va strange aceste deseuri, daca proprietarul pamantului tine la pret si nu-l vinde cativa ani?!
Se pare ca s-a luat un fel de masura pt asta, de la o anumita data, nu se vor mai da pungi de plastic gratis in magazine. Prea exagereaza si astea... cumperi un snickers, ti-l baga in punga! Si un prezervativ daca ai cumpara, si pe ala ti-l baga in pungutza. Mi-e dor de sacosile de alta data! Doamne ce le mai uram! Cand ma trimetea mama undeva, o luam si o mototoleam cat sa-mi intre in pumn, sa nu se vada, iar daca era dintr-un material gros, preferam sa vin cu 6 paini in brate... Nici asta n-am mai vazut... lume cu paine in brate! Aveam oroare de sacosile cu sticle goale... ce mai zdranganeau, ale dracu, iar daca vedeam batrani cu sacosi goale in mana, tineam degetele incrucisate, sa n-am ghinion. Numai pe nea Tutu, colegul meu, il mai vad ca mai poarta o sacosa de carpa oldstyle, ba mai are si acum petele de la ratia de ulei pe ea!
Americanii se pare ca stiu cate ceva... in filme am vazut ca isi pun cumparaturile in pungi de hartie de diferite marimi. De azi o sa refuz pungutele gratuite de la magazine, chit ca o sa umblu iar cu sacosa dupa mine. Am vazut zilele astea cateva zeci de saci menajeri verzi, plini de gunoaie, pe un teren destul de cautat pe piata. Asta ma face sa fiu sigur ca tocmai a fost vandut. Cand am pozat asta, imi zice unul, care probabil credea ca ma intereseaza achizitia lui, ca e 100 euro/mp. Cat o fi oare fara gunoi?





Cand eram mic si cutreieram campurile, pe garla, pe izlazuri, ore in sir fara sa mai stiu de casa si masa, daca ne apuca vreo blestemata de cacare... scuze, n-am stiut cum sa-i zic altfel ca sa va protejez.... pai cautam ca disperatii un petic de hartie, ca sa definitivam treaba asta! Ce mai rascoleam prin gunoaie sa dam de o farama de hartie, cum o fi ea, lucioasa, de la ciocolata cu rom, creponata, ziar, ba chiar ne multumeam si cu una plina de noroi uscat! De cele mai multe ori tot batrana ureche a elefantului ne salva! Nici d'astea n-am mai vazut demult! Si nici licuricii care se gaseau pe ele. Acum sunt pline campurile de hartii... doar ca nu mai sunt copiii ca in "Ciulinii Baraganului"! Nu mai cutreiera decat domeniile de net.

Un comentariu:

kacioFCD spunea...

esti dement ma cu piticii :))