vineri, 6 iunie 2008

Cum tre sa arate un picnic.

- Pfuoamaaa… ce-am uitat! Am uitat pusca, ma… trageam si noi la tinta acum, ca baietii! Si nici nu ne mai cacam pe noi de frica noaptea…
- Cum dracu sa uiti pusca, frate?! Pleci la vanatoare fara pusca?
- Las’ ca avem tot ce ne trebuie! Am luat torte cu gaz, cort pavilion, chibrite de gratar, carbuni, lmne de foc, chiar si petarde. Si la o adica, suntem ditamai oamenii, avem topoare, ne descurcam noi. Mai stii cand am dormit la granita cu Ucraina cu topoarele-n mana? Si totusi parca mai lipseste ceva…
Papucul gemea sub greutatea bagajelor. Scaune pliante, mese, navete de bere, baxuri vin, apa minerala, cola si bidoane de apa plata..
Cele 4 cupuri de tineri si-au luat cateva zile libere pentru a se relaxa dupa o iarna obositoare, intr-un loc numai de ei stiut, izolat in munti. Vremea urata nu i-a dezcurajat si au hotarat sa urce corturile de firma in noile masini de teren. Aveau tot ce le trebuie sa se simta bine indiferent de conditii. In ultimul timp au tot cumparat de la Himalaya sau din tarile calde, lanterne de mana, frontale Petzl, rucsaci, bocanci, gegi de ploaie, polare, isoprene, saltele, lazi frigorifice, felinare sau corturi sofisticat de simple. “Si cand te gandesti ca acum 10 ani urcam cu rucsacii aia de ciresari, de-ti rupea cadrul de fier spatele si in bocancii de armata care-ti rodeau degetele si mancam branza cu fasole la conserva!. Am crescut si ne-am ajuns! Si parca tot lipseste ceva…”


Au urcat cu masinile pana unde se termina drumul… le-au pus roata pe o pajiste laga un rau repede si curat. Prima treaba dupa descarcarea bagajelor… paharul de onoare si hatz!... in masini! Trebuie testate noile masini de teren, sa vedem ce pot. Asta e prima actiune sportiva. S-au cam demodat tablele, asa ca au luat-o cu treburi mai cool… pescuit la pastrav, cu tot ce presupune el… muste artificiale de toate culorile, marimile si gusturile, uscate, spinnere, ochelari polarizanti, costum verde uscat, vesta cu buzunare, ba chiar si palarie. Peste?!.. “Nu e bun locul!” Fotbal American. Lectii de tinut mingea in mana, de aruncat si balamuc total la prindere. “ – Fault! – Nu exista, ba, fault la fotbal american! – Nu merge, ma, tre sa jucam si pe faulturi!”



- Hai sa punem cortul… zise ea, batand inconstient cu piciorul in pamant.
- Stai, ma, un pic, ai rabdare… ca nu ne culcam acum! Si mai soarbe o inghititura din cana de metal, lasandu-se relaxat pe spate, tolanit in scaunul pliant.
Dupa doua ore, tot ea, importanta:
- Gata! Sa-ti pui rucsacul si izoprenul in cort…
- Ma lasi, domne, sa-mi tihneasca si mie uischiu’ asta?! Ca n-ai condus cu mine 4 ore…
Dupa inca 2 ore:
- Bai, nene, da’ tu nu vezi cum ai pus cortul asta?! Pai vrei sa dorm cu capu-n vale?! Lasi femeia sa puna cortul…

Un caine dichisit, negru, de rasa, alearga necontenit, ca un ghepard. Aroganta lui si mofturile pe care le facea, nu le dadea prea multa incredere. “Zicule, potoleste-te!.. Pai sa te vad la noapte frant de oboseala, in loc sa stai geana sa ne pazesti de ursi!” Atatia ani de mers cu cortul si n-au avut niciodata probleme cu ei! Romania e tara cu cea mai mare densitate din Europa, plus ca aici, langa Zarnesti, mai e si rezervatie de ursi. Dar teroarea e mare… Ziua-i veselie, dar cum vine noaptea creste tensiunea. Parca nici alcoolul nu mai are efect. Tre sa te culci halucinat, ca altfel stai toata noaptea si auzi tot felul de sunete terorizante. Se merge la toaleta numai dupa 3 petarde aruncate inainte la 10 metri, pentru asigurarea locului. Cica ursii se sperie si ei... ca omu'. Zicu oricum doarme in masina.

Intotdeauna, dar numai inainte de a scapa de sub control consumul de alcool, se organizeaza o minibrigada de taietori si cu ajutorul papucului sa aduce o cantitate insemnata de lemne pentru focul de noapte. Focul fara chitari nu merge nici daca ar arde padurea, iar metalistii din mp3-uri nu mai sunt acceptati dupa lasarea intunericului.
- Ti-am zis ma, ca am vrut sa-mi iau drujba?! D’aia micuta, de mana, pe benzina… Stii cum era?... prrramm prrammm… imediat faceam focul. Era 7 milioane! Pula mea… mi-am luat pana la urma toporisca asta cu un milion. Stii cum taie?
- Am vazut, tocmai mi-am aranjat piciorul…
- Pai daca esti prost...

Micul dejun… cafele, cola, rosii, sunca de Praga, icre, 4 feluri de branza… branza feta, branza almette, branza de buduf, branza topita, cascaval, afumat sau neafumat, bacon in vid, parizer, salam de sibiu, peteu, masline… plus farfurii si tacamuri de unica folosinta, iar servetelele nu trebuie sa lipseasca dintr-un camping.
Pranzul… ciorba la ciaun, cu bors, mici, pulpe la gratar, pulpe la ceaun cu mujdei si cartofi prajiti, salata de rosii cu castraveti, ketchup si mustar, maioneza si sos Worchester, muraturi. Nu se mananca pana nu se da gata cate o juma’ de Jack de fiecare, cu redbull sau cola, chiar daca asta inseamna amanarea pranzului pana dupa ora 14.
Cina… ceva mai usor, sa mearga vinul de Recas si berea la sticla mica… sunca si carnati grasi la tepusa, cu paine prajita si cartofi copti la jar.



Dupa fiecare masa, obligatoriu desert… ciocolati albe si prajituri de casa de la metro, iar intre mese, mici gustari de alune la cutie, covrigei si fursecuri.
Relaxarea de dupa masa este partea cea mai naspa, dar nu te poti lipsi de ea. Somn in cort 2 ore sau lecturi usoare de intelectuali… Capital, Catavencu, Prosport, Elle, FHM. Se da si-un FIFA mic pe laptop, nu inainte de a verifica mailul.

Duminica dupa micul dejun se ridica tabara, nu mai tarziu ca intervine plictiseala si soferii nu mai pot bea. Se strang toate gunoaiele in saci de plastic, chiar si mucurile de tigara. Lemnele taiate si carbunii ramasi, precum si locul din rau pentru pus la rece, se lasa pentru alti amarati care or mai veni aici. Se imparte in mod aleator mancarea si bautura ramasa. Fetele arunca continutul sticlelor ramase neterminate... "odata cu manifestari de dezaprobare energica".
- Hai ba, pe unde oprim sa mai mancam ceva?
- Stiti, ba, ce ne lipsea? Un generator pe motorina… aveam si curent, coaie! Aduceam si consola Nintendo Wii, faceam un golf sau un baseball…

Niciun comentariu: