luni, 9 iunie 2008

Tricolor

Diseara tot romanul va fi roman, in sfarsit! Joaca Romania! Va fi veselie, cel putin la inceput, vor fi barbati afumati, femei isterice, cantece, aplauze, suferinte, pasiuni si lume dornica de iubit nationala cea in sfarsit calificata. Este momentul prielnic sa apara si suporteri clovni, nelipsiti de la astfel de manifestari. Sunt cel putin la fel de urati ca suporterii huligani. Vopsiti pe fata, ba chiar si pe burta paroasa, cu peruci, goarne, joben pe cap sau caciula cu clopotei, clovnii nationalei vor impanzi stadioanele si terasele sau strazile odata cu apropierea meciului.



Intotdeauna veseli, se simt in centrul atentiei si incearca sa ne rasplateasca pentru asta, strigand “RO-MA-NI-A!” pentru ca noi sa ne simtim bine si sa-i admiram. Vor sa ne bindedispuna, ca omologii lor de la circ. Sunt amuzanti cand sunt solitari. Dar fereasca Dumnezeu sa ai ghinionul sa dai de mai multi la un loc. Brusc devin cei mai buni prieteni, se iau de brate si tipa si se maimutaresc impreuna, fericiti ca au si spectatori. Ziarele ii numesc “adevaratii suporteri”.


Ca tot o dam in tricolor si romanisme… Nu-mi vine sa cred cati romani, si unii cu pretentii de ziaristi sau intelectuali, n-au habar despre cel mai elementar simbol national. Nu vorbesc de imn, aici majoritatea nu stie decat prima strafa, cand se canta imnul pe stadion se incepe cu pieptul in fata si gusa umflata de mandrie… “Desteapta-te romane din somnul cel de moarte”… si dupa prima strafa romanii incep sa bolboroseasca, se desumfla amestecand versurile si cuvintele, in cele din urma lasandu-se pagubasi, iar banda cu imnul se termina in liniste. Astfel, efectul inaltator moare inca din fasa, spre deosebire de ultimul vers al englezilor… “God save the queen”… care iti smulge toate emotiile si ti le uneste cu ale celorlalti conationali, intr-un sublim si inaltator moment.
Vroiam sa vorbesc totusi, de alta treaba… despre alt simbol. Tricolorul. Cred ca cel putin 70% dintre noi incep cu culoarea rosie la stanga, daca l-ar desena. O greseala absolut oribila, probabil influentata si de celebrul vers din vechiul imn… “rosu, galben si albastru este al nostru tricolor”. Sechele comuniste, probabil… Vei gasi aceasta eroare nu numai la clovnii nationalei, care se vopsesc parca intentionat pe dos, dar si la case mai mari… cum ar fi , de exemplu, primaria sectorului 1, acolo unde se unesc destine.

Iar daca este desenat pe orizontala, obligatoriu culoarea de sus este albastru. E timpul sa invatam si noi imnul si steagul, ca alte prostii stim… cum stim ca steagul americii are stelutele in stanga si nu in dreapta, iar cel german are negru deasupra, iar galbenul jos, si nu invers. E simplu… langa batul streagului este intoatdeauna albstru, asa ca atunci cand il priviti, ordinea tricolorului este urmatoarea, de la stanga la dreapta… albastru, galben, rosu!

4 comentarii:

DeModaVeche spunea...

Din presa de dupa meci... "suporterii romani care au ajuns la meci au fost extrem de frustrati ca nu au gasit in Zurich peruci si steaguri tricolore".

Anonim spunea...

Pacat ca suntem atat de putini astia care vedem lucrurile asa...nu inteleg de ce trebuie sa te expui la modul asta...chestia asta seamana pe undeva cu lanturile alea mari de aur pe care le poarta toti cocalarii sa se vada "ca au frate!"Personal,imi place sa fiu apreciat pentru ceea ce sunt ,nu pentru ceea ce vreau sa arat ca sunt:)

DeModaVeche spunea...

Idiotii...

"FRF intenţionează chiar să iniţieze, cu ajutorul presei, o campanie pentru înlocuirea bătrânului cântec, toată operaţiunea urmând să se desfăşoare după terminarea Euro 2008"
«Deşteap-tă-te, române!» mi se pare puţin cam lung. Poate că iniţiativa fotbaliştilor este una bună“, contracarează Ilie Năstase.
Gigi Becali: "Eu am propus primul schimbarea imnului. Ce este asta «Deşteaptă-te, române din somnul cel de moarte»?“. Trebuie să spunem altceva: ,,Ne-am trezit, suntem treji"

Anonim spunea...

urasc clovnii... si mai mult urasc faptul ca toti ceilalti par ca ii iubesc. la tv numai astia sunt filmati. cu cat sunt mai urati, cu atat sunt fotografiati mai mult. peruci, jobene, masti, morcovi in cap (la propriu), floricele, tepi, vopsele... si obligatoriu fete de retardati.

Vorba ta, "adevaratii suporteri"... Cei care nu beau, nu fumeaza, nu injura, nu aprind torte, nu se fut, nu gandesc... Exact ce visa nea nicu atunci cand vorbea de "omul nou".