miercuri, 30 iulie 2008

Metallica

Ma, am fost si la Metallica, n-am vrut sa scriu nimic despre asta, ca toata lumea a fost, toata lumea a fost entuziasmata, ce-as mai fi putut spune eu? M-a convins sa scriu ceva aici un baiat de la Guerrilla, Bogdan Serban il cheama. Intr-o interventie telefonica in emisiunea lui Marius Vintila, omu’ spunea ca a fost un concert ok, dar il compara cu cel din 99 si asta m-a enervat. Nu numai ca nu avea dreptate in ceea ce spunea despre concertul din 99, dar si pentru faptul ca le compara intre ele. Pur si simplu nu poti compara doua concerte la un interval de aproape 10 ani, chiar daca e vorba de aceeasi trupa. In atatia ani exista diferente mari de perceptie, de stil, de public, de asteptari, de organizare, de locatie, de calitatea sunetului, de entuziastm, de varsta, de orice cacat, pana si de vreme. Nu cred ca poti spune ca a fost mai misto acum decat atunci! De la felul cum se auzea intr-un spatiu mai mare, pana la playlist si varsta publicului. Ba culmea, am auzit pe unii comparand concertele Manu Chao sau Lenny K, cu Metallica!
Ca zicem de varsta… daca in 99 predominau pletosii, acum, cum spunea Cotidianul, rockerii au venit tunsi. Era de asteptat, tinerii care asculta rock azi, se fardeaza si se frezeaza cu fierul. Ei nu au fost la concert, Metallica nu e cool. Lumea a fost exagerat de linistita, metalistii nu se mai agita prea tare, mai ales ca erau cu nevestele. Asta mi s-a parut interesant… majoritatea metalistilor au venit tunsi si cu nevestele. Nu zic ca e rau, si prietenii mei au fost cu nevestele, dar sincer preferam sa vina numai fanii, poate ar fi iesit atmosfera si mai bine. E adevarat, in 99 erau 80% barbati, dar acum lumea e mult mai deschisa, nu mai se sperie de un roacher beat sau de unii care urla si dau din cap. Totusi, ma bucur daca vad personae din afara “fenomenului” care vin la un asemenea concert si spun: “bai, nene, nu ma asteptam sa fie asa de tare, chiar daca nu-mi palce Metallica” Spre deosebire de acum 10 ani, cand lumea era incuiata, acum chiar apreciaza o trupa mare si un show bine, vorba aia, chiar daca nu se da in vant dupa muzica aia.
Publicul a fost mai viu decat ma asteptam, multi spun ca a fost extraordinar, dar eu zic ca era loc de mult mai bine, chiar daca cei din trupa s-au simtit bine si au fost surprinsi de entuziasmul romanilor. Unii au spus ca nu s-a auzit bine, ca aia a fost prea incet, ca nu stiu-cum… prostii! Am plecat din fata scenei, ma trecuse de la bere, doamne ce blestem, sa ma apuce chiar in trimpul concertului… si am observat ca din spate, de pe centru, se auze aproape perfect.
Stai, ma, ca m-am luat cu parerile de specialist si am uitat ce vroiam sa zic initial… si mai credeam ca e mama nebuna cand imi spune ca vorbesc prea mult. Ziceam de baiatul ala, Bogdan Serban de la Guerrilla. Ii spunea lui Vitila, ca nici nu se compara concertul asta cu cu cel din 99. Ca acum au fost multi oameni… 24 000 stiu eu… iar atunci au fost doar 10 000! Vintila ii zice ca se cam inseala, ca au fot totusi cel putin 20 000. Specialistul Serban, cica asa au fost raportarile oficiale si ca in realitate au fost doar 10, iar inaintea inceperii concertului s-a dat drumul la liber sa se intre gratis sa fie mai multa lume, dar tot nu era nimeni. Nu stiu cati ani avea el atunci si cat se pricepea si nu stiu nici ca s-ar fi intrat buluc gratis. Stiu doar ca era totul full, afara de tribuna a 2-a unde era scena, iar gazonul nu era impartit. Atunci erau scaune doar la tribuna 1, daca nu ma insel, in rest gradene de lemn, iar capacitatea stadionului cand avea gradene era de 80 000! Pot sa jur ca inaintea inceperii concertului, pe zi, erau cel putin 50 000 de oameni… si ma pricep mai mult decat el la stadioane pline. Omul a mai zis ca metallica se jurasera atunci ca nu mai calca in Romania. Cica ar avea dreptate, dar nu pentru ca lumea nu i-a apreciat, cum zice el… ci poate pt conditiile oferite si organizare, mai ales ca lumea i-a huiduit pe cei din deschidere, pe care ei ii promovau… Monster Magnet. Bogdan Serban spunea ca Metallica n-au mai venit pentru ca publicul era putin, nu s-a implicat si nu i-a apreciat. I-as arata inregistrarea asta si gata.



Spune el ca membrii trupei sunt de nationalitati diferite, danez, neamt, portorican si mexican si ca mai lipsea un tigan, ca sa fie mai interesant. N-am inteles ce-a vrut sa zica si nici ce legatura ar avea asta cu muzica, dar poate nu stie ca asta e natia americana… un amalgam de nationalitati.
Am mai vazut niste pocniti la tv… reportaj Antena 1. Vai… cica au rams multi pe afara, dar cum… N-au avut bilete. Oamenii se plangeau la microfon, ca pe vremuri cei de la coada la butelii… ca nu-i lasa sa intre si pe ei. Ca stiu ei ca mai sunt locuri in stadion si ca mai iesea careva care nu mai putea sta. Nu se poate, domne asa ceva… cand a mai fost el nu stiu unde s-a lasat intrarea libera dupa incepere. Unul era foarte intrigat ca a incercat sa intre, desi n-avea bilet, a sarit un gard si l-au luat jandarmii… Binenteles, reportajul se incheie apoteotic… “in urma rockerilor au ramas mormane de gunoaie!” Tampitii dracu, nu stiu ce se asteptau ei , probabil sa puna cosuri de gunoi pe gazon, probabil in Anglia lumea pleaca cu gunoiul acasa.

In fine… concertul a fost fabulos, chiar daca n-au cantat piese noi, orice ar fi cantat mi-ar fi placut si asta spune multe despre o trupa. Au avut un sound mai modern, chiar daca piesele era vechi, poate si stilului basistului, iat Hetfield a fost in forma mare, desi ma asteptam ca mai dea gherle cu vocea, mai ales la piesele lente. O cronica mai avizata puteti citi aici, eu sunt deacord cu cel care a scris-o. N-au vrut sa cante nicio piesa de pe viitorul album, desi il lanseaza peste o luna, pentru ca spun ei, nu au nevoie de promovare. Si asta asa e, chiar daca unii spun ca Metallica a cazut din 92, ca sunt prea comerciali. Nu vreu sa discut asta cu unii care spun ca “St. Anger” e un album slab si commercial, cand de fapt are un sunet genial si original, iar odata cu acest album, au renuntat la ideea de commercial. Nu vreu sa discut nici despre cei care spun, desi nu-s manelisti, ca Guta ar strange un public mult mai numeros decat Metallica. Puneti biletul 200 ron si sa vedem care aduna mai mult public!
M-am trezit cand a inceput “Seek&Destroy”, stiind ca e ultima piesa… Nu-mi venea sa cred ca se termina si habar n-aveam cum a trecut timpul. M-am bucurat ca a fost si vara-miu, “Am Copii Acasa” Mau, care nu mai iese decat in familie. I-am facut cadou un bilet in A, asa ca era obligat sa mearga si sunt sigur ca nu a regretat. N-am zis nimic de ploaie… Chiar n-a contat, chiar daca era rece si a durat ore… Nu stiu pe cine a incurcat.





6 comentarii:

Alex spunea...

felicitari pt articol, Bobule!
sunt 100% de acord cu tine in comentariile din postul asta. ca o mentiune, radio gorila incearca mereu sa pozeze in radioul alternativ cu pareri diferite blablabla...
sunt de fapt, dupa cum bine ai observat, doar niste megalomani, niste unii care nu au un fond de analiza. nu e barfa sau orice altceva, dar sa spui aberatia ca in 99 au fost 10 mii....... :))))))))))

DeModaVeche spunea...

http://www.livemetallica.com/

Intrati, faceti-va cont si cumparati concertul mp3 de la Bucuresti.... eu nu vi-l dau :D

30 iulie 2008 02:01

Anonim spunea...

Apropo de treaba cu fanii, cu generatiile etc... cand ma intorceam de la evenimentul cu pricina, in drum spre un mantuitor si uscat taxi, ii aud pe doi in fata mea "da, ca acuma o fost lume mai multa si de-astia mai tineri, da' lasa ca la Maiden n-o sa mai fie atatia intrusi, doar rockerii adevarati". Moamaa, si-mi venea sa le zic vreo doua de intrusi si adevarati, da' am zis ca n-are rost, eram prea murata si fericita... si ei erau doi :)))
Ie-te ca si metalistii pot suferi de fite de atotcunoscatori! Si eu am vazut fete cu balerini eleganti in picioare si m-am ras putin, i-adevarat, da' atata timp cat publicu' o reactionat frumos si-o iesit asa ca lumea, la ce rost sa-ti mai dai aere de-astea, dom'le? Cat sa suferi?

Playlistu' o fost grozav, mi-o parut un pic rau ca n-or cantat si de pe St Anger vreo 2 piese, ca toate live-urile ce le-am vazut de pe albumu' ala erau aproximativ jalnice, vocea lui Hetfield de acum 3 ani neavand ceva in comun cu cea de acum!
Oricum, la fel ca tine, si ca multi altii probabil, nici n-am realizat cand s-o ajuns la ultima piesa... nemaipomenit concert!:)
Am inceput bine! :D

Alex spunea...

metallica a fost, din pacate, si un eveniment monden....

DeModaVeche spunea...

Da, era inevitabil, dar ei au cantat, cum zicea Catalin, doar pentru noi, pentru fani... adica piesele vechi si necomerciale, piese dupa care lumea mondena nu se da in vant si probabil data viitoare se vor gandi mai bine daca merita sa asculte trash-ul anilor 80 uzi pana la piele.
As fi vrut neaparat sa aud de curiozitate o piesa-doua de pe st. anger, dar poate data viitoare.

Radu spunea...

Foarte bine scris si opinii decente. In ziua de azi "presa" din Romania umbla numai dupa cacaturi. Cum poti sa te dai reporter/jurnalist cand nici nu stii cati oameni au fost la concertul din '99??? Eu stiu ca a fost o fosta prietena de-a mea atunci si mi-a zis ca abia aveai loc sa arunci un ac. Si nu era stadionul din Cotroceni.
Cat despre Metallica... din punctul meu de vedere e bine ce fac. Eu sunt unul din aia caruia nu i-au mai placut de la Load incoace si m-au surprins cand i-am auzit in Germania cantand doar piese vechi.... \m/