luni, 28 iulie 2008

Libertate si confort pentru suporteri

.



Citesc eu titlul asta in gazeta sporturilor si chiar daca mi se parea un pic dubios "confortul" ala, am zis c-o fi ceva interesant despre suporteri. De fapt nu era decat o halucinanta reclama la un site de anunturi imobiliare. Prelund un slogan al suporterilor patimasi din Romania, "Libertate pentru suporteri", alaturi de o poza expresiva cu un ultras cu portavoce pe gard, pacalicii astia au zis ca vor atrage atentia noastra? A cui, frate? A noastra? Adica a infractorilor si criminalilor? A betivilor si drogatilor? Tare dubioasa ideea... S-or gandi ca si noi suntem potentiali clienti? Noi astia care mancam si bem pe spatele lui Borcea si Turcu? Noi care primim bilete si transport gratis de la club? Poate s-au gandit ca am facut economii sa ne luam case, de atatia ani de cand mergem la meciuri pe banii imputiti ai mafiotilor...
Ideea de "suporter" vinde foarte bine, nu stiu daca vinde spatii de locuit, dar ziare si stiri vinde, si nu ideea prezentata intr-o lumina buna si doar latura ei hidoasa, adica semiviolenta de la noi impachetata in zdrente dramatice.
Nu vi se pare surprinzator ca n-au inventat niciun subiect despre violenta saptamana asta? Is cam ocupati cu valiza si jocurile de la frf, dar vor fabrica ei la prima ocazie un subiect despre violenta pe stadioane, imediat ce vor avea nevoie sa mai distraga atentia de la altele. Sau macar il vor readuce in prim plan pe cameramanul jandarmeriei pe care, daca nu il vor pune intr-un scaun cu rotile, vor deschide un cont pentru el, ca nu mai are bani de medicamente.
Nu ma surprinde deloc, ca aproape nimeni din presa n-a scris nimic despre tragedia care s-a intamplat in deplasarea de la Medias a suporterilor galateni. Pe nimeni n-a interesat ca un tanar s-a sinucis chiar langa fratele si prientenii sai, doar ma mir ca n-au fabricat vreo idee despre violenta in baza acestei drame. Ba chiar s-a gasit un cacat de ziar sa scrie un articol ironic despre moartea tanarului, ceva de genul "un suporter emo".

7 comentarii:

Alex spunea...

mda,nu stiam de cazul suporterului galatean. Dumnezeu sa il ierte! principalul vinovat pt violenta din fotbal - PRESA - este alcatuit din oameni fara norme etice sau pur si simplu deontologice profesional. ei se bucura cand vad torte la Milano, dar cand noi facem un show comparabil cu acela, in ghencea, suntem numiti "huligani" si infierati cu profunda manie proletara. nonsens sau ipocrizie? sau pura prostie?
Lipsiti de scrupule sau principii morale dau nastere unor astfel de sloganuri sau idei dubioase precum cea din articolul tau.
si ce se mai fandosea panarama aia duminica la targu jiu cand o fluierau golanii :)) desigur, tot o ziarista deontologa era si ea :))))

Alex spunea...

uite ca am gasit si articolul: http://www.adevarul.ro/articole/un-suporter-emo-al-otelului-galati-s-a-sinucis/362618
"un vecin de bloc"... parca il vad: un cocalar cu maieu, slapi si trening Eurosport care abia s-a trezit dupa o noapte lunga la otv. in fatza cu un ziarist imberb care noteaza cu pixuletul 2-3 cuvinte fara noima in carnetel. si mai vindem un articol ca poate nu a murit curentul emo.
in timp ce, la ceva distanta, o familie plange, prietenii plang, iar baiatul acela, alexandru, se pregateste pt o alta lume.
prietenii care au incercat sa il scoata la o "deplasare" sa isi revina...nu au reusit decat sa puna o cruce la marginea drumului...

Anonim spunea...

Exagerati
Faza cu suporterul nu are nici o legatura cu fotbalul. Asta e, imi pare rau pentru familia lui, dar tre sa fii complet derglat psihic ca sa pleci cu prietnii intr-o deplasare si sa te spanzuri cu cureaua de o craca la un popas.
Si de unde stiti voi ca nu era emo? Poate chiar era din aia care se taie pe maini si sufera din cauza lumii astea "de cacat".

Cat despre aia cu imobiliarele, mi-am luat teapa de o gramada de ori. Tot timpul pun titluri de-astea dubioase, ca sa te faca sa dai click. Peste 2-3 zile o sa fie altul.

Si ca sa zic si de violenta, oricate tampenii as citi in ziare nu as incepe sa arunc cu pietre in capul oamenilor sau sa-i pocnesc cu catarama de la curea peste fata. Faza e ca unii oameni cauta motive din cele mai marunte ca sa fie violenti, si cu asta basta.

Alex spunea...

nu a zis nimeni ca are legatura cu fotbalul. tu esti subiectiv, venind din presa. eu nu sunt, mai ales ca am facut si facultatea cu "ziaristi" colegi.
dereglat psihic? prietenii sunt cel mai bun tratament in astfel de cazuri. si, da..presa e principala vinovata pt violente si voi continua sa sustin asta.

DeModaVeche spunea...

Faza cu suporterul nu are nici o legatura cu fotbalul. Asta e, imi pare rau pentru familia lui, dar tre sa fii complet derglat psihic ca sa pleci cu prietnii intr-o deplasare si sa te spanzuri cu cureaua de o craca la un popas.
Si de unde stiti voi ca nu era emo? Poate chiar era din aia care se taie pe maini si sufera din cauza lumii astea "de cacat".
---------------------------------------

Dar ce are legatura cu fotbalul, Sorine? Faptul ca un clujean a lovit intr-o carciuma, la betie, pe altul, cauzandu-i moartea, ca imediat sa se scrie zile intregi ca un U-ist a omorat un cfr-ist?
Dar in primavara cand suporterii lui Grosseto din serie B au intrerupt partida pentru ca o politista inceracase sa se sinucida in timpul meciului in spatele peluzei? Avea legatura cu fotbalul? Poate crezi ca exageram, dar partida Medias-Galati nu trebuia sa se mai joace. La fotbal nu e ca la cursele de masini. Meciul trebuia oprit chiar si intr-un mod violent. Nu spuneti voi ca fotbalul tre sa fie bucurie, etc?!

http://www.youtube.com/watch?v=Ga6Tx03MMyo

Mai conteaza ca era nebun, emo sau huligan daca a murit un tanar? Dereglarea psihica nu e ca prostia... nu poti fi invinuit pentru asta.

Anonim spunea...

haha, vin din presa. tare asta.
da, dereglat psihic. daca vreodata voi avea chef sa ma sinucid (desi asta e cea mai tampita decizie pe care o poate lua cineva in viata, si tu, crestinule, ar trebui sa fii de acord cu mine) as avea decenta sa o fac undeva, singur.
cum ar fi sa fiu deprimat, sa ma scoateti voi la gulia, si sa ma gasiti dupa aia spanzurat in baie la sky? oricum, discutia asta e absolut deplasata.
iar violenta a existat si va exista totdeauna, indiferent de ce scrie in ziare, sau ce se da la teve.

Anonim spunea...

Ptr Bob: nici exemplu tau nu are legatura cu fotbalul (cel cu cfr-istul si u-istul)iar la faza cu oprirea meciului nu pot sa ma pronunt. dar pana la urma a fost o tragedie petrecuta undeva la sute de kilometri, si care nu privea pe nimeni de la acel meci, mai putin pe prietenii baiatului ala.
si da, nu conteaza daca era nebun, emo, huligan sau mai stiu eu ce, daca a murit un tanar. dar in fiecare zi mori zeci de tineri de care nu aude nimeni si nu le pasa nimanui. daca nu ar fi fost suporter, noi n-am fi purtat acum discutia asta idioata.