joi, 11 decembrie 2008

Busuioaca si sclipici.

.
E un soi de vin celebru. N-am baut niciodata. Nici nu-mi aduc aminte de cineva cunoscut care sa fi baut, in schimb am baut foarte demult, cand aveam vreo 18-20 de ani, un vin roze cu o eticheta rosie cu sclipiciuri aurii. Nu beam des, dar copii fiind, ne placea ca era dulceag si avea un nume lipicios... Busuioaca de Bohotin.
Cativa ani nu prea am mai auzit despre el, li mai vedeam prin baruri, dar foarte rar si pe mese. Nici nu mai vroiam sa aud de el, imi venea cu lesin numai cand ma gandeam cat de dulce si gretos e.
E... de vreun an de zile, popicele astea rosii cu etichete sclipicioase au invadat mesele barurilor. Toti baietii cu aspiratii de barbati si cu banii agonisiti de la parinti si de la pariloto, ies vinerea si sambata la bar sa savureze niste busuioace. Sunt extrem de mandri ca beau cacatul ala, de parca ar bea cel mai jm3k3r vin de Bordeaux. Se pozeaza cu sticla, o pupa, si mai comanda una doar in gura mare, sa-i auda toti fraierii cocliti care beau Ursus. Cica berea e pentru tarani...
Inteleg, le place, e dulce... nu-i mai intereseaza ca n-are nicio legatura cu adevarata Busuioaca, ca-si vomita si ficatii daca se imbata din ea, dar grav e ca pocnitii chiar cred ca e la moda sa bei vin d'asta. Ei cica se rasfata cu un vin de calitate... Daca nu sunt in tricouri, isi sumet manceile pana la cot si apuca paharul cu trei degete, ridicandu-l pe cel mic tantos in aer si sorb delicat din pahar, in timp ce bratara de aur le jongleaza pe incheietura.


Bomboana de pe coliva e ca beau aceasta mizerie dulce cu cola!! Cu cola, frate... de ce il beau cu cola? Vin dulce cu cola? Am mai baut si eu vin cu cola, dar numai sec sau demisec. Sau le plac banutii aia aurii de pe eticheta, ca si astia au facut o eticheta fix sa le ochii la fraieri si sa se potriveasca cu bratara.
Busuioaca d'asta penala beau pana si prietenii mei... fotbalistii de la Dinamo. La celebra petrecere de la Torje, baietii s-au distrat pe "Toti am asteptat sa castige razboiul / Echipa lui Oalroiu" afumandu-se cu busuioaca pocnitului... vedeti la secunda 20. Credeati ca daca au bani sunt si mai finuti? Tot mizeria asta beau intretinandu-mi mie dilemele de moda veche.

Busuioaca de Bohotin este un vin destul de rar, cultivandu-se doar pe cateva zeci de hectare... si destul de scump, un kilogram de struguri costa de 3 ori mai mult decat un litru de vin d'asta "travestit" cum ii zic specialistii si dintr-un kg nu iese niciodata 1L. Acesti struguri se fac doar in regiunea Bohotinului, Vaslui, Iasi, Pietroasele sau Valea Calugareasca. Restul sunt mizerii ordinare pe care pocnitii le beau cu un fast gretos.

Interviu cu un specialist despre Busuioaca de Bohotin

"pe piata se gasesc cantitati din acest soi mult mai mari decat strugurii disponibili in realitate"

7 comentarii:

Anonim spunea...

am acasa vin din zona pietroasa. :D
si o sursa din zona aia :D

World Wide Alinoi spunea...

Mie mi-a placut Busuioaca pentru ca n-am fost niciodata fan chestii seci sau amare. Dar asta de acum e oribila, e de ajuns sa te uiti la culoarea aia groaznic de artificiala, sa te intrebi daca e facuta in cada, sau in vreun lighean etc...
Legat de vin cu cola... nu stiu, nene, eu n-am putut niciodata sa beau vinul altfel decat simplu (nici cu apa, nici cu pepsi, cola, fanta etc.).
La bere, in schimb, situatia e complet invers.
Nu ca m-as omori cu bautura, dar daca am vreodata chef de bere, imi plac alea cu faze in ele, gen lamaie, sprite, ceva de genul.
Am gasit un singur fel de bere pe care l-am baut fara "adaosuri". Era una belgiana, dar nu mai tin minte exact cum se chema...

DeModaVeche spunea...

Ma, e normal ca fetelor sa le placa treburi mai dulci. E ok sa bei si cu cola, dar nu un vin dulce, mai ales ca pretins barbat.
Si eu am baut si mai beau vinuri proaste, dar nu ma umflu in pene daca beau un vin de 20-30 de ron de parca as bea cine stie vin deosebit.

In general romanii beau spritz, vin cu apa, din doua motive:
- pentru ca beau vinuri proaste
- si pentru ca le place bautura in cantitati mari
Vinurile serioase se beau fara apa. Vinurile ieftine la 30 ron sunt aproape imposibil de baut seci. Pentru ca se simte pastiala.
Francezii beau fara apa... dar ei beau doar un pahar la o masa.
Noi tre sa bem o sticla si nu o poti bea decat cu apa, pentru ca acele cacaturi din care e facut iti dau o sete groaznica.
Vinul din via lui tata il beau clar fara apa.

Despre baietii care beau beri cu faze in ele... cu alta ocazie :D. Tu cred ca ai baut Leffe. E o bere belgiana cu un gust senzational si cu ceva mai mult alcool in ea.

Anonim spunea...

@demodaveche

si e dulce :((

World Wide Alinoi spunea...

Traiasca google :D.
Nu, nu era Leffe, ci Grimbergen Blond. Si chiar nu era dulce, de-asta m-am si mirat ca-mi place, berea nefiind printre bauturile mele preferate.
Chiar buna a fost... sticla micuta si rece ca gheata. Simteam ca imi ingheata esofagul :)).
Am reusit sa beau doua, dar ma cam ametisem :))
http://www.grimbergenbier.be (bergenbier :)) )

Anonim spunea...

"E un soi de vin celebru. N-am baut niciodata. Nici nu-mi aduc aminte de cineva cunoscut care sa fi baut, in schimb am baut foarte demult, cand aveam vreo 18-20 de ani, un vin roze cu o eticheta rosie cu sclipiciuri aurii. Nu beam des, dar copii fiind, ne placea ca era dulceag si avea un nume lipicios... Busuioaca de Bohotin"

eu n-am inteles: pana la urma ai baut sau n-ai baut?
eu beam busuioaca de-asta prin liceu, adica acu vreo 11-12 ani, dar stiu ca m-am lepadat destul de repede de ea, am trecut pe grasa de cotnari :) dar beau vin extrem de rar, 95% din timp beau doar bere. iar cand mai beau vin beau doar cu apa minerala. si nu cred ca din cauza ca e vin de proasta calitate. pur si simplu nu-mi place gustul vinului neindoit.

DeModaVeche spunea...

Ziceam de vinul original, ca n-am baut niciodata... ci doar chestia aia cu banutii aurii pe eticheta.

Daca vinul este vin... adica 100% din struguri, nu ai cum sa-l botezi cu apa, e prea bun ca sa-i faci asta.
Intreaba-l pe Mircea... Are asta acasa colectie de vinuri... serios. E rupt in cur, dar are colectie de vinuri.
A dat si el odata o sticla de vin d'ala.. si nu vezi, ca de atunci nu mai pot de dorul lui?