luni, 8 septembrie 2008

Poli Timisoara

.

Am urmarit, vrand-nevrand, zilele astea, celebrul scandal din fotbalul romanesc… Marian Iancu vs FRF. Povestea pare simpla si chiar cred ca e… nu mai insist, ca nu asta conteaza in ce vreau sa zic. Cert e ca zdreanta de Zambon a avut castig de cauza in fata arogantei lui Iancu. Despre Iancu cred urmatoarele… A venit la Poli a spele niste bani si crezand ca e si o paine de mancat cu pasiunea pentru fotbal din acest oras, a incercat marea cu degetul, mergand pe burta si folosind “brandul” lui Zambon. S-a facut ca-si atrage publicul patimas, dar cand ii era lumea mai draga, l-au legat astia… Si s-au cam apucat de el. Dupa cateva zile de arest si un morcov in cur, pe masura lui, a inceput sa cam dea inapoi. A facut afaceri dubioase cu Dinamo, tocmai dusmanul de moarte al suporterilor timisoreni, ba chiar si-a cedat destul de lejer, tanara sa speranta, Torje, “inima Banatului”, cum zicea mister Muc cel Mic. Lumea zice ca a fost consecinta “negocierilor” pe care le-a avut cu securistii de la Dinamo, cu relatii inca bine infipte in Ministerul de Interne.
Mai departe, domnul Iancu cumpara 49% din actiuni la o echipa de liga 2, Buftea, unde duce jucatori de mana a 2-a de la Timisoara. E un plan B… o acoperire. Deja stie ca nu mai are bani de investit si ca numele “Poli” nu va fi al lui, desi a avut ocazia sa-l cumpere pe nimic. Se ocupa mai serios de Buftea care se instaleaza fara se vrea in fruntea clasmentului seriei B1.
Ca sa faca pe eroul, desi nu e asa frumos ca Gigi Becali, dar invatand mult de la el… incearca sa iasa din joc pe cai frumosi. Sprijinit de Mitica si clanul Becali, incearca sa rastoarne federatia, doar-doar moare de gat cu Mircea Sandu. Personal, anticipez ca va vinde echipa, iar viitorul patron se va descurca si de palmares si culori… pentru ca ala chiar va vrea. Iancu ramane cu ceva bani, poate chiar frumosi, si ca sa nu iasa definitiv, continua cu Buftea, pe care poate o si promoveaza in A. De aici o varianta buna ar fi iar plimbarea echipei in alt oras, pentru ca Buftea nu poate organiza deocamdata meciuri de liga 1. Sau face puncte in tur si le vinde in retur. Negustor, ce gatu’ ma-sii!
Intre timp, suporterii patimasi ai timisoarei se agita si plang de nervi si de rusine. De ce asta? Pentru ca pentru ei, Poli inseamna totul… Dincolo de bani si interesele lui Iancu, ei il sustin pe acesta in razboiul impotriva federatiei, dar avand ca scop doar redarea demnitatii, adica a numelui “Poli” si continuitatii echipei la nivel inalt. Cred totusi ca se va solutiona favorabil treaba asta… adica Iancu pleaca si cineva preia Timisoara si cumpara si palmaresul si gata… e destul de simplu daca nu se razboiesc mafiotii pe spatele suporterilor.
Multi ultrasi ai Romaniei, cica mai experimentati si mai versati, i-au cam luat in pix pe colegii lor timisoreni. Ca sunt prosti ca nu l-au aranjat pe Zambon la timp sau mai rau, ca au gresit flagrant cand n-au mai sustinut echipa lui Zambon, cand picase in C si fusese mutata in capitala, adoptand o echipa din Bucuresti venita in Banat. Si din punctual meu de vedere pare o greseala.
Dar nu pot sa-i judec eu, care am in spate un brand mult mai mare, Dinamo, sau altul de la Steaua… pentru ca nici macar n-am idée ce a fost atunci in sufletul lor si ce e acum, ce ganduri negre i-aa macinat atatia ani, dar stiu, cat de cat, ca s-au agitat destul in acest timp, incercand sa tina sus spiritul lui Poli, chiar daca pe hartie era altceva.
Au patit chestii de genul asta si cei de la UTA sau Petrolul, iar acum chiar daca sunt in liga 2, tin pieptul in fata, nemaiinteresandu-i ca pe hartie nu mai e chiar echipa pe care au inceput s-o iubeasca. Spiritul insa traieste si e acelasi! A patit-o si Olimpia Satu Mare, dar nefiind sustinuta ca celelalte echipe, s-a pierdut prin ligile inferioare. Ba chiar era s-o pateasca si Dinamo, cand prin 99, un rahat de deputat de la PNTcd, Pitigoi ii zicea, a propus in Parlament schimbarea numelui echipei Dinamo, pe motiv ca e nume comunist.
Cica nu e tocmai “ultra” sa renunti la echipa ta, cand se afla la greu, ba mai rau, sa sustii o alta echipa care cica n-ar avea legatura cu orasul. Pai cand in fotbalul nostru infect e vorba numai de “poli lui zambon”, “poli lui iancu”, “petrolul lui bercea” sau “steaua lui gigi becali”… pasiunea se mai impiedica de notiuni d’astea nesemnificative?
Asa ca, prietenii mei, ultrasi, inainte sa vi se intample si voua, ganditi macar ca daca cei de la Poli au gresit sustinand alta echipa, lasandu-se pacaliti si infranti de niste jigodii, doar pentru ca pasiunea sa supravietuieasca… ganditi-va ca s-au intamplat greseli mult mai urate in lumea asta a semiultraseriei romanesti. Amintiti-va cate cacaturi am facut impreuna in ultimii ani, cacaturi, ba… nu batut cu pumnul in masa ca altii! Cate violuri cu perversiuni a suferit asa zisul cod al ultraseiei romanesti si cate actiuni frumoase si demne am facut noi, ca sa-i tratam acum cu curul pe unii care au iesit in strada pentru pasiunea lor? Care mama dracului e atat de neprihanit incat sa arunce primul piatra spre ei?
Poate razboiul lor n-ar trebui sa fie doar cu FRF, desi Iancu incearca sa-i manipuleze, pentru ca mai sunt si alti vinovati. Dar inainte de a-i acuza ca l-au adoptat pe Iancu sau ca nu s-au delimitat de el, sa ne gandim ce mizerii avem la noi in conducere si cum le mancam din palma, indiferent ca vrem sau nu, ca suntem de la Dinamo, Steaua, Rapid sau Craiova.
Priviti imaginile astea, fara a va mai interesa care Poli e cea reala, si daca nu simtiti ca aveti nevoie de acesti rivali in continuare, dar demni cum sunt acum, nu umiliti de conducatori si ceilalti suporteri… atunci sa continuam asteptarile la bloc si datul in cap pentru steaguri mai putin semnificative decat un brat demn ridicat in aer. Si daca vedeti imaginile astea si privirile polistilor cand canta si nu va furnica un pic pielea, atunci nu suntem pe aceeasi lungime de unda, iar eu nu mai sunt in pas cu ultraseria asta.
Protest Poli Timisoara 1

Protest Poli Timisoara 2

Protest Poli timisoara 3

6 comentarii:

Anonim spunea...

cei de la ploiesti au putut merge in C dupa echipa pe care ei o considera cea "adevarata".timisorenii sunt prea comozi pt asta sau prea superiori.
suporterii timisoreni sunt niste copii aroganti care se baga in seama cu marile puteri, Dinamo si steaua. "derby-ul" lor e doar cu uta.
daca erau baieti isteti, organizau si alte forme de protest: legislativ, petitionar etc. si ar fi stat 2000 jos, nu 50, in fatza jandarmilor. dar cei 50, vazand si camerele pe ei au zis ca da bine.
nu pot fi alaturi de timisoreni dupa ce au incercat (si ce umilinta au primit!!) sa il batjocoreasca pe Catalin Hildan. nu pot fi alaturi de ei pt ca ii consider unii din cei mai parsivi suporteri ("anti-buCUResti" si "anti-mitici", dar fratii cu suporterii lu' Rapid.)
si legat de palmares...daca Jabba chiar VOIA il cumpara cand Zambon i l-a propus si se termina tot balciul asta ieftin si penibil intr-un fotbal de doi lei jucat de lesinati si sustinut in procent de 90% de maimutoi si golani.

Anonim spunea...

*erata:
au fratii

DeModaVeche spunea...

Si cei de la Petrolul si-au parasit echipa originala, ca sa zic asa.... Eu zic ca nu mai conteaza numele de pe hartie, daca spiritul traieste, pasiunea inca exsista in grupul mai mic sau mai mare de suporteri. Exact cu zicea Rachita... "spiritul Petrolului e la CSM Ploiesti". Si asta chiar nu paote fi pusa la indoiala. Chiar nu cred ca ne-am putea pune in pilea lor, pentru ca nu ni s-a intamplat. Eu unul, nu pot da lectii de moralitate decat unde cunosc.
Articolul asta al meu e dincolo de rivalitatea asta a ultraseriei, deci nu am luat in calucul coregrafia antihildan sau ura lor fata de capitala Romaniei. Prostii d'astea am facut cu totii... important e daca putem sa ne strigam dorinta!

Anonim spunea...

putem, Bobule.
eu nu sunt marele ultras, dar avand o simpatie pt o echipa din Italia, am continuat sa o sustin si cand a fost retrogradata destul de dubios si inechitabil in liga secunda. daca iubesti cu adevarat, iubesti si cand ea nu mai e fizic langa tine, si dupa ce te lasa, si dupa ce e la 5000km distanta si tot asa. amor omnia vincit, cum ar spune celtii.... ;)

Anonim spunea...

Zambon a desfiintat aceea echipa care a ajuns in B cu penalalizare de - 30 si ceva puncte, si apoi a infiintat alta cu sediul la Dragasani parca. Cu aceea echipa ai fi vrut sa tina timisorenii Alex?
Daca Borcea& Turcu ar duce la faliment Dinamo care ar disparea, si Marcel Popescu ar face la CS o alta echipa de fotbal Dinamo, tu ce ai face Alex?

Anonim spunea...

da. dar tu incurci putin borcanele, degady ;).nu prea e asemanator exemplul tau cu ce s-a intamplat cu echipa "civlizatilor".