vineri, 19 decembrie 2008

Cine isi mai aduce aminte? - partea 1

.

Decembrie e cea mai importanta luna pentru romani, pentru cei ce traiesc inca romaneste. Din ce in ce mai putini. Ma refer la Ziua Nationala, Zilele Revolutiei, chiar si sarbatorile de iarna.
Ziua Nationala a fost un intotdeauna un prilej bun de parada. Nu neaprat militara, ci parada politica. Politicienii au tinut mereu sa fie vazuti, sobrii sau relaxati, stiau ei sa-si aleaga momentul, dar sa fie printre cei ce simt romaneste. Zambete, strangeri de mana, bai de multime... era ocazia ideala pentru improspatarea imaginii.
Anul asta n-a mai fost cazul. Au avut treburi mai importante... oricum, le-au gandit ei, au pus alegerile chiar atunci. Mult prea ocupati si tensionati, n-au apucat decat sa deau un pic pe camere de 1 decembrie... au bifat doar prezenta. Din pacate si noi, marea majoritate, am facut la fel. Televiziunile au insistat doar pe neintelesele pomeni de Ziua Nationala, oferite de primarii, care cu greu au putut potoli foamea mancatorilor de fasole cu carnati si sarmale. Surprinzator, doar ProTV a avut niste reportaje bunicele despre romani, punand parca pentru prima oara accent mai mult pe Sarbatoarea Nationala decat pe aniversarea lor.
Afara de micile obligatii locale, ca depunearea unei coroane la un monument oarecare si o scurta cuvantare, nu s-a intamplat nimic demn de consemnat... nici macar parada militara din capitala nu a atras atentia. Doar la Alba Iulia, pe langa localnici si cativa batrani incapatanati si nostalgici, au mai participat cu sufletul doar suporterii de fotbal. Cei pe care nimeni nu da doi bani, suporterii echipelor importante din tara, s-au strans impreuna... si alaturi de localnici au fluturat tricolorul si au cantat pentru aceasta zi.
Oamenii mari ar zambi si ar spune ca sunt doar copilarii, iar oamenii mici ar rade cu gura pana la urechi, gasind penibila actiunea. Cati ar sarbatorii ziua asta in mod dezinteresat, fara sa caute imagine sau sa se zgaiasca la mai marii statului?

Doua filmulete de la Alba Iulia...



Poze... aici.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Duminica 21.12.2008, la ora 17.00, in piata universitatii... o lumanare, atat!

Anonim spunea...

Salut!
Iti urmaresc blogul de ceva vreme, si pot spune ca esti un baiat inteligent, si sunt de acord cu multe chestii pe care le-ai scris pe aici.
Dar uite ca asa se intampla mereu, cand e de acord, omu nu zice nimic, si cand - odata - nu e de acord, abia atunci simte nevoia sa se bage in seama.
Asadar: care-i ideea? Pentru mine este evident ca tendinta asta a unor oameni/grupuri/peluze de afisare a patriotismului este numai si numai O MODA !
Ca sa cred asta am o multime de motive:
- s-a intrebat oare cineva de ce la Alba Iulia au fost prezenti 90% oameni din peluze mici de la echipe mici (foarte dornici de afirmare), si foarte putini sau chiar deloc oameni de la peluzele mari? De ce oamenii importanti din fenomenul suporterilor de la noi nu au simtit nevoia sa afiseze acest patriotism, in schimb o multime de oameni INSIGNIFIANTI s-au dus la Alba Iulia, si s-au comportat acolo ca la meci (!!!) .. nu mai zic de betii strasnice trase pe drum si in Alba Iulia, - oare asa se comporta un patriot adevarat?
- oare mai remarca cineva (sau sunt singuru nebun) ca o gramada de grupuri mici din pleuze neinsemnate in tara asta au facut o serie de mesaje penibile cu ocazia zilei nationale; mesajele au fost facute pe tiparul celor cu X ani impliniti de un grup.
- s-a intrebat cineva de ce nu se trezise patriotismul asta si acum 2-3-4-5-6-7-8 ani in membrii peluzelor romanesti? sa fie oare o noua moda lasata de noii golani?...

Senzatia mea este ca toata miscarea patriotica din ultimii 1-2 ani din peluzele noastre este numai si numai O MODA !

Anonim spunea...

hehehe...sunt cam de acord cu baiatul din comentariul precedent. uite ca nu-s singurul nebun. in Romania, foarte multe din actiunile peluzelor sunt de moda. :)
si daca ar trece peste vanitati si mintirea proprie, cei inteligenti "din fenomen" si-ar da seama ca asta e adevarul.
desigur, ar sari multi sa spuna ca "nu sunt ultras, sunt un cetatean, habar nu am de fenomen, stau la un calculator, mananc seminte"...stiu, stiu. le stiu pe de rost. dar...

DeModaVeche spunea...

De acord cu voi pana la un anumit punct... Sa nu-mi spuneti mie de moda din peluze, ca sunt la curent, as putea scrie o carte :D

Eu nu cred ca patriotismul peluzelor romanesti e numai si numai o moda. Exista o tendinta, e adevarat, dar cei mai maturi chiar cred si simt ceva.
Cei mai tineri, de la ei au prins asta si odata cu aparitia chestiilor patriotice de genul "noii golani", "noua dreapta", "eroii nu mor niciodata", Basarabia pamant romanesc"... care sunt lansate tot de cei mai in varsta... astia mai mici le-au tratat poate ca pe o moda.
Dar si asta e un mod de educare, iar atata timp cat moda asta nu dauneaza, eu unul ma bucur ca ea exista. E mult mai sanatoasa decat alte cacaturi de care sunt pline peluzele romanesti.

"""De ce oamenii importanti din fenomenul suporterilor de la noi nu au simtit nevoia sa afiseze acest patriotism""""

Oamenii importanti din fenomen nu mai simt nevoia de nimic... poate doar sa se simta bine cu prietenii vechi din peluza. Ei au deja o varsta si stiti cum e... varsta ucide...

Asa ca... eu vad patriotismul asta ca singura moda buna la ceva lansata in peluza. Oamenii importanti si vechi din peluze n-au prea lasat nimic bun in urma... poate doar moda asta a patriotismului... in rest au preferat ca fenomenul sa moara odata cu ei.