miercuri, 17 decembrie 2008

Sa-i arza focul!

.
Tinerii greci au iesit in strada, in decembrie, luna care pe mine ma face sa ma gandesc numai la revolutii si proteste. Si nu numai ca au iesit, ci s-au apucat serios de treaba, cocteiluri molotov, baricade, mcdonalds-uri in flacari.

De ce au facut-o? Pai initial pentru ca niste gabori l-au impuscat pe pustiul de 15 ani din poza. Ca era panchist, ca ii atacase cum sustin ei, ca era un nenorocit, nu mai conteaza. Faptul ca politistii greci nu sunt la prima isprava de genul asta si ca sunt renumiti pentrul excesul de zel si pentru faptul ca intai te bat si apoi te intreaba ce-i cu tine, ca militienii... a facut ca totul sa se transforme intr-o chestie ca un bulgare de zapada plecat la vale. A inceput intai ca un protest nocturn intr-un cartier, iar in cateva zile tot tineretul Greciei era in strada, sustinut de parinti si profesori. Ba chiar au fost misacri de solidaritate si in Germania, Italia si chiar Turcia, care nu e cel mai prieten vecin.
Se poate spune ca e doar o miscare anarhista, de extrema stanga, ca sun manipulati, dar e ceva... Ei au iesit pentru ceva! Poate e prea mult sa ceara demisia guvernului pe motiv ca nu le ofera nimic, decat le astupa gura, dar faptul ca au aratat unitate si dorinta de a schimba sistemul, va obliga autoritatile sa-i bage mai mult in seama si sa nu continue pe aceeasi linie.


La noi e tot decembrie, un Decembrie care ar trebui sa insemne mult mai mult pentru noi decat pentru ei. La 19 ani de cand au murit niste tineri inselati, nu prea mai sunt multi care sa-si puna macar interbari, nu zic sa iasa in strada. "Prostii aia", cum le zic cei ce cred ca se pricep, au murit inselati doar pentru un singur lucru... ca sa traim si noi inselati.
Anul trecut, ca simbol al prosperitatii si bunului trai, romanii au intaltat cel mai falnic pom de craciun, in centrul capitalei, si s-au masturbat de placere in fata lui. Grecii, pe care cu totii ii stim superiori la capitolul trai, au dat foc uriasului brad din centrul Atenei, ca protest fata de falsa imagine a prosperitatii
Ei au stiut sa ia atitudine, noi ne amuzam ca prostii de marea inselatorie a alegerilor uninominale si de faptul ca nimeni, absolut nimeni dintre votanti, nu e multumit de ce a iesit. O revolutie nu se face la urne sau pe internet, ci in strada, cu victime si manipulanti.
Dupa 19 ani de cand am crezut ultima oara in ceva, schimband un regim, ne-am intors la acelasi regim, fara sa ne intrebe nimeni. Si noi ce facem? Ne amuzam de chestia asta...


Alte poze de pe strazile Greciei... aici.

.

5 comentarii:

Anonim spunea...

eu nu sunt de acord cu ce se intampla in grecia. ok, a murit unu impuscat. e tragic, era tanar etc, dar in africa mor milioane de copii anual si nimanui nu-i pasa. hoardele de tineri, de studenti si liceeni care au iesit in strada nu asteptau decat un pretext sa se refuleze. stiu, parca sunt un ziarist de la prostsport, sau hazeta, dar asa vad eu lucrurile.

ce spera ei sa obtina prin faptul ca dau foc la masini, la brazi, prin ocuparea scolilor si primariilor? pedepsirea vinovatilor? poate vor fi pedepsiti, poate nu. asta nu inseamna ca violentele se vor opri, sau ca se va schimba ceva per ansamblu in elada. nu sunt la curent cu situatia economica, sociala sau politica din grecia, ca sa am o parere fundamentata, dar sunt convins ca la ei e mai bine ca la noi. si nu vad cum o miscare de strada (chiar atat de larga si de violenta) ar putea modifica structurile politice, doctrinele economice sau sociale ale guvernului, sau mentalitatea partidelor si oamenilor politici.

iar comparatia cu revolutia de la noi mi se pare de prost gust. eu zic ca exista doua exemple asemanatoare mult mai bune: "rascoala" din los angeles, din 1992 si revolta magrebienilor din franta, din 2005. amandoua incepute dupa incidente similare cu politia, amandoua incidentele pretext pentru violente, crime, linsaje, vandalizari, talharii etc.

exista oameni de bine in aceste situatii, oameni care cred sincer ca pot schimba ceva, care ies in strada tocmai pentru aceasta schimbare? probabil. dar ei sunt putini si se pierd in masa celor cu masti pe fata si cocteiluri molotov in mana, care sunt atrasi de scandal ca mustele de cacat, nu pentru ca au idei politice, ci pentru ca e cool sa fii rebel, e misto sa te opui fortelor care te oprima.

si daca tot i-am infierat pe huligani cu manie proletara, i-as compara pe greci rebeli cu ultrasii de la noi si de aiurea, care meci de meci cer "libertate pentru suporteri". libertate ca sa ce?

DeModaVeche spunea...

E greu, ma, sa vorbesc dupa tine :))

Nu am vrut sa compar decembrie 89 cu ce e la ei acum, nu se pot compara, dar putem sa intelegem ceva.
O miscare ca aia din 89, pe cat de sincera, pe atat de manipulata, nu o sa mai vezi vreodata in Europa asta desteapta. Stiu ca nu esti pentru un astfel de protest, care de multe ori e oglinda democratiei. Dar te cam lasa rece pe tine democratia asta :D
Normal ca multi dau foc de placere, dar fara astia si fara victime nu va exista niciodata vreun razboi... Dar la ce ne trebuie razboi cand copiii din Africa mor de foame, nu?
Pai eu ce sa le fac, Sorine? Ca abia traiesc eu... un gand bun le ajunge?
Crezi ca data viitoare un politist grec va mai apasa pe tragaci asa usor?
Cat despre "libertate pt suporteri"... de acord cu tine.

Anonim spunea...

perfect de acord cu Sorin.
asta e metoda cea mai la indemana, intr-o democratie: sa dai cu piatra, sa dai cu incendiara. orice retardat poate face asta. dar cati poti face o lege, o interpelare in Parlamentul grec sau al Uniunii Europene? Dar e mai simplu sa tragi o linie/un fum si sa te dai mare bataus aruncand cu pietre.
vbeam cu ingy azi si imi zicea ca lumea nu mai suporta (era indignat pt o anumita optiune la un anumit minister blond)...si i-am zis ca nu o sa vada asa ceva vreodata din doua motive:
1. cei care ar avea initiative sunt aserviti politic.
2. romanii nu au coaie. revolutia nu a fost ceva cu coaie, la brasov, in 15 nov 87, nimeni nu a avut coaie sa ii sustina, pe mineri in 77 nu a avut nimeni coaie sa ii sustina. si nu am avut disidenti locali cu coaie. simplu.

PS:
perfect de acord cu ingy in ce priveste "suferinta" asta a timisorenilor. daca nu era Capitala asta pe care o fac ei in toate felurile, ar fi ajuns acum niste pungi cu probe la Securitate sau cadavre la groapa comuna. Revolutia nu a fost *doar* a Timisoarei. a fost a intregii tari, a fost ideea altora......

Anonim spunea...

Din pacate ne uitam mai mult in curtea vecinilor si nu prea ne intereseaza ce se intampla la noi.
Personal sunt total de acord cu ce se intampla la greci si ma bucur ca au puterea de a face asa ceva. Totodata imi e ciuda ca noi suntem pizde si preferam sa despicam firul in 4, sa facem pe desteptii, sa ne mintim mereu singuri ca prostii...si sa stam cu mainile in san. La asta ne pricepem cel mai bine.
Ii rog pe toti cei care nu au uitat ca tot ce au acum, in mare parte, se datoreaza acelei revolutii din 89 ( prostilor alora ), sa vina duminica 21.12.2008 in Piata Universitatii la ora 17.00 cu o lumanare.
Stiu ca aveti multe pe cap, porc, cadouri, rude, vacante in austria, soacra pe cap...etc, dar poate va faceti timp juma de ora. E amuzant numai daca te gandesti ca o multime de fete porcine te vor privi cu stupoare prin parbrizul jeep-urilor in care isi plimba mizerabila fiinta.
Be there!

Anonim spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-5273401-violente-intr-oras-din-suedia.htm
....